06.06.2014
Karel Horník

Město Liberec bude dohlížet na to, aby děti ve školách jedly zdravě

Statutární město Liberec myslí na zdraví dětí. Náměstek primátorky pro školství Kamil Jan Svoboda (KDU-ČSL) vydal metodický pokyn, který zpřísňuje používání takzvaných potravinových náhražek v jídelnách mateřských a základních škol, jež město zřizuje.

Pokyn vešel v platnost 1. června 2014, tedy symbolicky na Mezinárodní den dětí. Školám a školkám nařizuje, aby připravovaly pokrmy pro děti ze základních čerstvých surovin a náhražky používaly jen ve výjimečných případech. Ze školních kuchyní tak definitivně zmizí hotové omáčky, instantní kaše, křehčené maso, imitace mléčných výrobků a další nezdravé náhražkové produkty.

„Tento krok je završením dlouhodobých jednání s řediteli škol, a vítám, že jsme nakonec dospěli k dohodě. Většina škol a školek zřizovaných městem již k opatřením přistoupila a potravinové náhražky používá skutečně jen v minimální míře. Přesto budeme na dodržování metodického pokynu dohlížet,“ řekl náměstek Kamil Jan Svoboda a doplnil, že vydání pokynu podpořil Výbor pro školství, výchovu a vzdělávání.

Takzvané potravinové náhražky jsou průmyslově vyráběné potraviny, které mají negativní dopad na lidské zdraví. V procesu výroby se obsah výživných látek v těchto potravinách často sníží, obsahují mnoho umělých přísad pro zlepšení barvy, vůně či chuti, a prodloužení trvanlivosti. Mnoho průmyslově vyrobených potravin obsahuje také extrémně vysoký podíl nasycených tuků, cukru a soli, které se používají ke zlepšení chuti a ke konzervaci výrobků. Řadí se mezi ně hotové omáčky, polévky, instantní kaše, instantní nápoje a podobně.

Odborníci dávají do souvislosti zvyšující se výskyt alergií, astmatu a ekzému u dětí s nezdravým způsobem stravování a se zvyšujícím se podílem průmyslově vyráběných potravin. Na druhé straně přitom pojišťovny vydávají velké prostředky na potlačení projevů těchto onemocnění.

Zdravotní fakta o průmyslových potravinách:

  • Mohou obsahovat mnoho kuchyňské soli, tuků s nasycenými mastnými kyselinami, cukru. 75 % veškeré soli v naší stravě pochází z těchto potravin.
  • Mohou mít nižší nutriční hodnotu než neprůmyslově vyrobené potraviny.
  • Mohou obsahovat syntetické přísady, jako barviva, sladidla, a konzervační látky.

Text: Jan Král

Nastavení cookies